Nicaragua: 15 timmar per dag utan el

Managua, 060904 (IPS) – Svår torka har lett till energibrist i Nicaragua. Nyligen utbröt protester, när strömmen ransonerades genom att stängas av under 15 timmar per dag.

Efter fyra månader av strömavbrott gick tusentals människor ut på gatorna i förra veckan för att protestera mot det multinationella företaget Unión Fenosa, som är landets ledande eldistributör. I staden Masaya kastade demonstranterna sten mot bolagets kontorslokaler.

Det Spanienbaserade bolaget, som har haft ett kontrakt på eldistributionen i Nicaragua sedan 2005, publicerade ett uttalande där man förklarade att landets energibrist beror på problem med flera generatoranläggningar, på de höga oljepriserna, men framför allt på de låga vattennivåerna i Apanás-dammen, som genererar 23 procent av den el som konsumeras i Nicaragua.

David Castillo, ordförande för Nicaraguas energiinstitut, har meddelat att det statliga vattenkraftbolaget Hidrogesa, som utvinner energi från Apanás, har avbrutit verksamheten på grund av torkan. Enligt Castillo kan bristen på vatten leda till en ekonomisk kollaps för vattenkraftverket nästa sommar. Landets president Enrique Bolaños har varnat för att energikrisen kommer att förvärras och det folkliga missnöjet öka om det inte regnar snart. En del experter menar att vattenbristen är kopplad till avskogningen i landet, och de menar att den urskiljningslösa avverkningen måste stoppas. – Vi förlorar vatten i en svindlande fart. Vi har i genomsnitt 38 000 liter vatten per capita i reserverna, men de viktigaste vattentäkterna påverkas av torkan som avskogningen orsakar, säger Salvador Montenegro, som är chef för CIRA, ett centrum för forskning om vattenresurser vid Nicaraguas Autonoma universitet.

José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *