Färre barnarbetare i världen

Genève, 060613 (IPS) – Antalet barnarbetare i världen har minskat, och särskilt antalet barn som har farliga arbetsuppgifter. Men trots framgången är barnarbete fortfarande ett stort problem i många delar av världen, enligt Internationella arbetsorganisationen, ILO.

Mellan år 2000 och 2004 minskade antalet barnarbetare med elva procent, till 218 miljoner. Och antalet barn som utför farligt arbete minskade med 26 procent under samma period.

– Vi är på rätt väg. Barnarbete kan verkligen utrotas, säger Geir Myrstad, projektledare för IPEC, det internationella programmet mot barnarbete. ILO:s generaldirektör Juan Somavía sa i förra månaden att han tror att världen kommer att kunna utrota de värsta formerna av barnarbete det närmaste årtiondet. Han tillade dock att det slutgiltiga målet är att inga barn ska behöva jobba. ILO definierar de värsta formerna av barnarbete som alla slags slavliknande arbetssituationer, såsom försäljning och smuggling av barn, oavlönat skuldarbete, tvångsarbete, tvångsrekrytering till väpnade konflikter eller när barn utnyttjas som prostituerade, i barnpornografi eller inom narkotikahandeln. Till den värsta kategorin räknas också arbete som riskerar att skada barnens hälsa eller hotar deras säkerhet. – Vi välkomnar den uppmuntrande minskningen av barnarbetet i världen, och minskningen av de värsta formerna av barnarbete, säger Eric Sottas, chef för World Organisation Against Torture, OMCT. – Det är dock nödvändigt att förstå att familjernas resursbrist är den främsta orsaken till barnarbete. Att bekämpa fattigdomen är nödvändigt för att utrota barnarbetet, säger Sottas.

ILO uppmanar alla regeringar i världen att se till att de barn som tvingas arbeta får ta del av den ekonomiska utvecklingen, säger Myrstad. Han menar att samarbete mellan olika regeringsdepartement är nödvändigt om man ska kunna ta ett samlat grepp för att bekämpa barnarbetet. ILO lyfter fram regeringen i Tanzania som ett positivt exempel. Tanzania har antagit en nationell plan mot barnarbete. Arbetet med planen styrs av en kommitté där företrädare för alla departement ingår. Liknande kommittéer har också bildats på distriktsnivåer, och där deltar även företrädare för ickestatliga organisationer och lokalinvånare, förklarar landets arbetsminister Jumanne A. Maghembe, som befinner sig i Genève för att delta vid en internationell arbetskonferens.

Regeringen har infört gratis grundskoleutbildning och drivit igenom en lagändring så att de som tvingar barn att arbeta under dåliga förhållanden riskerar fängelsestraff. – Vi tror att vi inom fem till tio år kommer att ha detta gissel under kontroll, säger ministern. Enligt ILO arbetar flest barn i Afrika och Asien. I Afrika söder om Sahara arbetade 49,3 miljoner barn 2004. Det innebär att ungefär en fjärdedel av alla minderåriga i regionen arbetar. I Asien arbetade 122 miljoner barn samma år, vilket motsvarar knappt en femtedel av kontinentens minderåriga.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *