Kuba: Dyrare att skicka hem pengar

Havanna, 060612 (IPS) – Höjd skatt på pengaöverföringar till Kuba ska öka intäkterna till statskassan. Men det kommer att skapa problem för de hundratusentals familjer som har familjemedlemmar i både USA och Kuba.

– De säger att höjningen ska gå till den myndighet som utför överföringen. Men det är kunderna som får betala. De vet att de kan pressa oss på pengar, för vi kommer att fortsätta att skicka tillbaka pengar, skriver en 45-årig kubansk kvinna som bor utomlands.

I ett mejl från kvinnan, som vill vara anonym, skriver hon att den ökade avgiften kan leda till att allt fler söker sig till olagliga kanaler för att hjälpa de familjemedlemmar som är kvar på Kuba, även om de inte skulle vilja göra det.

Det finns för närvarande två giltiga valutor i Kuba – den vanliga peson och den konvertibla peson, CUC. Den konvertibla peson skapades 1994 som ett substitut för USA-dollarn i internationella transaktioner. Till den 31 maj fick man betala 120 dollar för 100 CUC.

I praktiken innebär den ökade avgiften att man måste föra över 123 dollar för att få 100 CUC i Kuba.

Vid en paneldiskussion i Miami den 6 juni sa Interamerikanska utvecklingsbankens expert Gregory Watson att det är dyrare att skicka pengar från USA till Kuba än till något annat land i regionen. Omkring 1,5 miljoner kubaner bor utomlands, varav 1,3 miljoner i USA, enligt det kubanska utrikesdepartementet. En FN-rapport som presenterades i förra veckan visade att pengaöverföringarna till utvecklingsländer har ökat från 58 miljarder dollar per år 1995 till 167 miljarder dollar under förra året. Men överföringarna till Kuba gick emot den globala trenden och minskade under förra året. Samtidigt har dollarns köpkraft i Kuba minskat med omkring 30 procent sedan slutet av 2004. – Min son brukade skicka 100 dollar var tredje eller fjärde månad, och nu, även om han skickar lika mycket, så omvandlas det till 80 CUC, vilket tar slut innan man vet ordet av, säger den 47-åriga arkitekten Aurelia García.

– Jag skulle vilja be honom om mer, men han har det inte heller så väldigt bra. Han arbetar nästan 16 timmar om dagen för att försörja sin familj.

García säger att hennes lön går åt till att köpa mat på marknaden. Men hon ser ändå sig själv som lyckligt lottad.

– Det finns de som inte har familjemedlemmar eller vänner utomlands, och de måste komma på något sätt att tjäna ihop några dollar. Det är en svår situation.

I Kuba ligger den genomsnittliga lönen för arbetare på 398 pesos. Kubanerna får sina statliga löner och pensioner i vanliga pesos, som de kan använda för att köpa ett begränsat sortiment av subventionerade matvaror, eller för att köpa färska jordbruksprodukter på böndernas marknader, där priset avgörs av tillgång och efterfrågan.

Den konvertibla peson ger tillgång till ett bredare utbud av varor, inklusive matvaror, kläder, skor, samt hygien- och hushållsprodukter, i butikskedjor som handlar med CUC.

Dalia Acosta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *