Chile: Statligt projekt för renare luft misslyckat

Santiago, 060530 (IPS) – Satsningen på bättre luft i Chiles huvudstad Santiago har floppat. Att minska utsläppen och förbättra miljön för stadens fem miljoner invånare blir nu en utmaning för landets nya president Michelle Bachelet.

Den plan för att minska utsläppen och rena luften som antogs år 2000 har inte lett till önskade förbättringar. Hittills under 2006 har luften i Santiago under en dag, den 12 maj, varit så dålig att staden ansågs befinna sig i ett “för-katastrofalt” stadium. Varningar för farlig luft har utfärdats även under flera andra dagar hittills i år. Under dessa dagar har myndigheterna försökt minska antalet fordon på vägarna, tillfälligt beordrat företag med stora utsläpp att stänga och förbjudit skolor att arrangera idrottsaktiviteter utomhus.

Enligt näringslivet förlorade huvudstadens företag omkring 3,9 miljoner dollar den 12 maj, bland annat på grund av att över 596 fabriker tvingades minska sin produktion.

– Företagen klagar på minskningar i deras plånböcker, men tveklöst bidrog katastroflarmet till hälsovinster, säger Sonia Garrido, vars femårige son har så svåra andningsproblem att han måste få vård varje gång luftföroreningarna ökar.

Barn och äldre är de som löper störst risker på grund av den dåliga luften i Santiago. Staden ligger i en dal, omgiven av berg. Att det blåser lite gör staden till en av de mest förorenade i Latinamerika, tillsammans med Sao Paulo och Mexico City. En del av skulden för att projektet för renare luft i Santiago har misslyckats läggs på den förra chilenska regeringen, som betraktare menar inte avsatte tillräckligt med resurser till projektet. – Miljökrisen har uppkommit på grund av bristande politisk vilja. Många av åtgärderna i projektplanen har myndigheterna själva systematiskt brutit mot, säger Luis Mariano Rendón, samordnare vid den ickestatliga organisationen Acción Ecológica. Ett exempel på hur “näringslivet har bildat allians med politikerna” och brutit mot miljöplanen är det sätt som jordbruksmark runt Santiago har sålts till fastighetsbolag som omvandlat den till bostadsområden, enligt Rendón. Acción Ecológica organiserade den 20 maj en cykelprotest mot den dåliga luften tillsammans med flera cyklistorganisationer. Brigader med cyklister trampade oavbrutet runt regeringspalatset i 12 timmar. Aktionen genomfördes strax innan landets nya president Michelle Bachelet skulle framföra sitt första tal till nationen – Det är påtryckningar från medborgarna som kan förändra något. Projektet med att rena luften har misslyckats eftersom det tagits fram ur ett tekniskt och byråkratiskt perspektiv. Det som krävs är en verklig kulturell förändrig, genom vilken vi alla inser att köra bil genom Santiago är som att röka inne i ett litet rum, säger Rendón.

Gustavo González

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *