Asien: Denguefebern har spritt sig till landsbygden

Bangkok, 060331 (IPS) – Den dödliga denguefebern har hittills främst drabbat människor som lever i städer med tropiskt klimat. Nu varnar sjukvårdexperter för att myggan som sprider sjukdomen har blivit vanligare även på den asiatiska landsbygden.

Experterna menar att konsekvenserna kan bli svåra, eftersom mindre hälsokliniker inte klarar av att hantera en ökning av dengue-fall.

– Sjukvårdssystemen på landsbygden är inte utrustade för att behandla denguefeberpatienter. De saknar den utrustning och utbildning som krävs för att ställa rätt diagnoser, säger professor Duane Gubler, chef för det asiatiska institutitet för tropisk medicin vid University of Hawaii.

Enligt världshälsoorganisationen WHO har myggornas beteendemönster förändrats de senaste tio åren, till följd av att människornas sätt att leva har ändras. En faktor som har bidragit till att myggorna som bär viruset blir allt vanligare på landsbygden är en ökning av olika slags kärl som innehåller vatten: flaskor, krukor och behållare av olika slag. Myggorna förökar sig i stillastående vatten.

– Denguefeber var först en urban sjukdom, men när urbaniseringen spred sig så gjorde myggorna det också, säger doktor Kevin Palmer på WHO:s kontor i Manila.

Denguefeber sprids av myggan aedes aegypti. De första tecknen på sjukdomen liknar symptomen för influensa – feber, huvudvärk och värk i leder och muskler. Det finns fyra olika varianter av det virus som orsakar denguefeber, varav ett är dödligt.

Enligt WHO har denguefebern ökat på landsbygden i två av Sydostasien fattigaste länder: Burma och Kambodja. Tidigare har sjukdomen drabbar byar i Sydasiatiska länder som Indien, Bangladesh och Bhutan. WHO uppger att mellan 50 och 100 miljoner människor i världen smittas av denguefeber varje år och omkring 25 000 människor uppges dö till följd av sjukdomen årligen. Palmer på WHO menar att regeringarna i de drabbade länderna och det internationella samfundet måste avsätta mer pengar till att bekämpa sjukdomen.

– Vi behöver pengar för att kunna bekämpa insekterna och för att utbilda läkare och sjuksköterskor, säger Palmer.

Och det väntas ta tid innan ett vaccin finns på marknaden, säger professor Duane Gubler.

– WHO lovade att man skulle utveckla ett vaccin redan 1977. De sade att det skulle ta tio år, men vi väntar fortfarande. Det finns i dag fem olika vaccin som håller på att testas. Gubler hoppas att det ska finnas ett bra vaccin klart inom sju år, men han lovar ingenting.

Marwaan Macan-Markar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *