Världsekonomiskt forum: Organisationer delar ut vanhedrande utmärkelser

Davos, 060126 (IPS) – Samtidigt som företagsvärldens elit håller sitt möte i Davos har två organisationer delat ut vanhedrande priser till storföretag de anser uppträder oansvarigt. Årets priser går till Chevron, Walt Disney och Citigroup.

Utmärkelserna delades på tisdagen ut av Pro Natura, som är den schweiziska avdelningen av Jordens vänner, tillsammans med organisationen Bern-deklarationen. Samma dag inleddes det årliga världsekonomiska forumet i Davos. Sonja Ribi vid Pro Natura säger att vinnarna av utmärkelsen, som kallas Public Eye, har nominerats av organisationer världen över. Oljejätten Chevron får utmärkelsen i miljöklassen, på grund av föroreningar av skogar i Ecuador; medan Walt Disney får utmärkelsen på det sociala området, för överträdelser mot arbetares rättigheter i Kina. Citigroup får sitt pris med motiveringen att de hjälpt företag, individer och diktatorer med skatteflykt och pengatvätt.

Sonja Ribi säger att utmärkelsen syftar till att påminna deltagarna vid Världsekonomiskt forum om vilka krav man har på de globala företagen.

– Allmänheten förväntar sig ett större miljöansvar, kräver att mänskliga rättigheter och arbetares rättigheter respekteras, och accepterar inte skatteflykt.

I år delade man även för första gången ut en utmärkelse för positiva insatser. Priset gick till fackföreningen vid en gummifabrik i El Salto, Mexiko, för att man lyckats få igång verksamheten igen på fabriken igen. Detta efter att de nya ägarna, ett tyskt företag, lagt ner verksamheten. Fackföreningen fick dela på utmärkelsen med två tyska organisationer som hjälpt de mexikanska arbetarna i deras kamp.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *