Världsekonomiskt forum: Alla blickar österut

Genève, 060119 (IPS) – När världens ekonomiska och politiska elit nästa vecka träffas vid Världsekonomiskt forum i Davos kommer särskild tonvikt att läggas på de snabba ekonomiska framgångarna för Indien och Kina.

En av huvudfrågorna kommer enligt forumets grundare Klaus Schwab att vara skiftet “från väst mot öst”. Schwab säger inför det årliga mötet i Schweiz att detta skifte kommer att få stora ekonomiska och politiska konsekvenser. – Vi ser dess första konsekvenser genom den allt större konkurrensen om naturresurser.

Den snabba ekonomiska expansionen i de asiatiska jätteländerna, i synnerhet Kina, har uppmärksammats av analytiker i över ett decennium. Men att Världsekonomiskt forum nu väljer att prioritera detta kan ses som en bekräftelse på att regionen ligger i den främsta blickpunkten för de transnationella företagen. Till skillnad föregående två år kommer man att vid årets upplaga av Världsekonomiskt forum att lägga betydligt mindre tonvikt vid utvecklingen i Afrika. Och Latinamerika kommer knappt att beröras alls.

Av de 735 företagsledare som meddelat att de kommer till mötet kommer bara fyra från Sydafrika, två från Brasilien och en från Mexiko. Världsekonomiskt forum i Davos lanserades 1971 och har främst setts ett möte för att samla politiker, företagsledare och ekonomiska experter som förordar en nyliberal ekonomisk politik. Schwab menar att mötet har en viktigt roll i dagens värld, eftersom det utgör en möjlighet för regeringar, företag och det civila samhället att gemensamt arbeta för lösningar på globala frågor. Men Andreas Missbach, vid den ickestatliga schweiziska organisationen Bern-deklarationen, menar istället att Davosmötet saknar legitimitet.

– Problemet är att det inte bara är företagsledare som sitter med och förhandlar, utan även politiska ledare och chefer för internationella organisationer, säger Missbach till IPS. Han menar att det är de stora företagen som sätter dagordningen, medan politikerna har en betydligt mindre roll. – Just det är problemet med Davos, säger Missbach. Missbach menar att de mycket viktiga globala frågorna inte bör “privatiseras” och avhandlas av de stora företagen, utan istället diskuteras inom internationella institutioner, som FN.

Vid årets möte kommer ett rekordstort antal företagsledare att medverka.

– Vi var tvungna att stänga registreringen för en tid sedan. Alla vill komma till Davos, säger Schwab. Lokala ickestatliga organisationer kritiserar den schweiziska staten för att ta på sig de stora säkerhetskostnader arrangemanget för med sig – motsvarande runt 50 miljoner kronor. Närmare 5 500 soldater kommer att delta i säkerhetsarbetet, medan myndigheterna meddelat att det är polisens sak att bevaka eventuella protestdemonstrationer. Lokala organisationer har inför årets möte beslutat att inte arrangera några protester i själva Davos, utan att istället anordna dessa i andra delar av landet.



Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *