FN begär internationell utredning av Iraks fängelser

Genève, 051121 (IPS) – FN:s människorättskommissionär Louise Arbour föreslår en internationell utredning av förhållandena i Iraks fängelser efter förra veckans tortyrskandal.

Även sunnitiska ledare i Irak kräver att en internationell kommission utreder förhållandena i de irakiska fängelserna.

Merparten av de 173 personer som hållits inlåsta i en bunker under en byggnad som tillhör det irakiska inrikesdepartementet i Bagdadförorten Jadriyah är sunniaraber. Många av fångarna misstänks ha torterats och svultits. Arbour säger att den irakiska regeringen efter det senaste avslöjandet har lovat att utreda förhållandena i landets fängelser, men hon menar att den utredningen borde göras av en multinationell kommission. – I ljuset av problemets omfattning och till synes systematiska natur, och med tanke på hur viktigt det är att folket har förtroende för utredningen, uppmanar jag myndigheterna att be om en internationell utredning, säger Arbour. José Luis Díaz, Arbours talesman, säger att en internationell utredning skulle bidra till att övertyga det irakiska folket om att utredningen blir objektiv och opartisk. Efter avslöjandet om tortyr och svält i förvaret i Jadriyah har den irakiska regeringen lovat att utreda förhållandena vid alla platser som fungerar som fängelser i landet. Det handlar om cirka 1 100 fängelser och tillfälliga förvar. Men regeringen har inte sagt hur undersökningen ska genomföras.

USA har sagt att agenter från FBI, tjänstemän från USA:s justitiedepartement och från USA:s ambassad i Bagdad och amerikansk militär ska delta i undersökningen. Det var amerikanska styrkor som stormade bunkern där de hittade fångar, många minderåriga, som visade tecken på tortyr och undernäring. Men Iraks inrikesminister Bayan Jabr har sagt tortyranklagelserna har överdrivits. Det finns bevis på att högst sju av fångarna har torterats, har Jabr sagt.

Det var förra året som världen skakades av bilderna från övergreppen som utfördes av amerikansk personal i Abu Ghraib-fängelset i Irak. Efter Abu Ghraib-skandalen har människorättsorganisationer varnat för att tortyren fortsätter i Irak och det senaste avslöjandet stödjer den misstanken, menar FN:s människorättskommissionär.

Den spanske advokaten Fernando Mariño Menéndez, som leder den oberoende expertgruppen Kommittén mot tortyr, delar Arbours oro.

– Alla dessa fängelser, särskilt de hemliga, där tortyr används är extremt grova övergrepp mot lagen, inte bara mot konventionen mot tortyr utan mot all humanitär lag, säger Mariño.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *