WHO-rapport tyder på missade Millenniemål

Genève, 050823 (IPS) – En ny rapport från Världshälsoorganisationen, WHO, visar att det kommer att bli svårt att möta Millenniemålen i många av världens fattigaste länder.

Målen antogs vid sekelskiftet och har syftet att halvera fattigdomen och kraftigt förbättra livssituationen för världens fattigaste före 2015. Tre av målen handlar om hälsofrågor och det är utvecklingen inom detta område som WHO:s rapport handlar om. Enligt rapporten är utvecklingen på hälsosidan oacceptabelt dålig. Sämst går det i regionen söder om Sahara men det finns länder där situationen är extremt dåligt på alla kontinenter.

Ett av hälsomålen är att minska barnadödligheten med två tredjedelar. Framsteg har gjorts i vissa länder men fortfarande dör nästan 11 miljoner barn under fem år varje år. I 16 länder dör fler barn i dag än 1990, enligt rapporten. 14 av dessa länder ligger i Afrika. Ingen av de allra fattigaste regionerna är i nuläget på väg mot att klara det uppsatta målet om barnadödlighet, visar rapporten.

Undernäring bidrar till över hälften av dödfallen bland små barn och framstegen i kampen mot undernäringen bland barn har varit små, enligt WHO. Över 150 miljoner barn under fem år i u-länderna är underviktiga, vilket är ett tecken på undernäring. Nästan hälften av barnen i södra Asien är väger för lite medan antalet underviktiga barn i Afrika söder om Sahara har ökat från 29 miljoner 1990 till 37 miljoner 2003.

Ett annat Millenniemål är att förbättra mödravården i världens fattiga länder. Enligt studien har antalet förlossningar som sker under överinseende av utbildad personal ökat i Sydostasien och Nordafrika det senaste årtiondet. Men trots det dör över en halv miljon kvinnor under sin graviditet eller under förlossningen årligen. WHO:s undersökningar visar att inga förbättringar – eller till och med försämringar – har skett i de länder som hade högst antal dödfall på grund av graviditet 1990. Det tredje hälsorelaterade Millenniemålet är att bekämpa hiv/aids, malaria och andra smittsamma sjukdomar. Trots att vissa länder har lyckats vända spridningen av hiv så är situationen fortfarande akut i många länder, enligt rapporten. Varje år dör tre miljoner människor i aids och pandemin har minskat medellivslängden och tillväxten i flera afrikanska länder.

WHO skriver i rapporten att för att bekämpa smittsamma sjukdomar, minska barna- och mödradödligheten och ge fler tillgång till behandlig mot hiv/aids så måste sjukvårdssystemen i de fattigaste länderna förbättras. WHO anklagar både nationella politiker och givarländer för att inte satsa tillräckligt på hälso- och sjukvård och för att inte prioritera hälsosektorn.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *