Iran: Hökarna i ny skrud

Teheran, 050627 (IPS) – Genom att utlova ett bättre liv för de fattiga i Iran lyckades Teherans borgmästare Mahmoud Ahmadinedjad erövra presidentposten i landet.

Ahmadinedjad har lovat att bekämpa korruptionen och fattigdomen, vilket var något som vann gehör hos landets miljontals arbetslösa ungdomar och landets underbetalda arbetare. Men vissa analytiker menar att slagorden i själva verket var en täckmantel för landets hårdföra anhängare av den islamiska revolutionen att kunna återta makten över presidentämbetet, och samtidigt befästa sin makt över den islamiska statens maktorgan. Hans motståndare i fredagens val var Hashemi Rafsanjani, 72, som tidigare varit landet president i två omgångar. Rafsanjani hade lyckats positionera sig som en “reformvän” i det val som till en början bestod av åtta kandidater. Den förre presidenten är ett betydligt mer känt ansikte på den internationella arenan och var utan tvekan det val som USA hade föredragit. Rafsanjanis anhängare fanns främst i den lägre medelklassen och uppåt på samhällsstegen, bland människor som vill ha större kulturell frihet och en mer öppen relation med USA och andra länder i väst. Ahmadinedjads kampanj sköttes däremot av gräsrotsfolk och statligt anställda med låga löner – samt kanske av medlemmar av landets väktarråd. Hans slagord fanns spridda överallt i de fattiga områdena i centrala och södra Teheran – ett område som befolkas av närmare 15 miljoner invånare. Efter den första valomgången anklagade Rafsanjani sin mer konservative opponent för att vara “fanatisk, bakåtsträvande och fientlig mot väst”.

Ahmadinedjad kom i den första valomgången den 17 juni strax efter Rafsanjani. Men i slutomgången lyckades han till mångas förvåning vinna genom att få 62 procent av de nästan 28 miljoner rösterna. Valdeltagandet låg enligt de statliga uppgifterna på 63 procent. Inför valet menade Ahmadinedjad att Iran inte skulle vända sig till USA för att hitta lösningar på sina problem. – De viktigaste inrikesfrågorna, som korruptionen, diskrimineringen, fattigdomen och arbetslösheten ska lösas utan amerikansk intervention.

– Det är uppenbart att Amerika inte tycker om ett oberoende land som Iran, sa Ahmadinedjad.

Han tillade att om Iran ska förbli oberoende bör man inte låta sig skrämmas av den amerikanska politiken.

Sekulära intellektuella och politiska aktivister som vill se ett närmande till väst menar att Ahmadinedjad står för en mycket konservativ form av islam och att hans syn på kultur är reaktionär och fanatisk.

Men människorättsaktivisten Shirin Ebadi, som fick Nobels fredspris 2003, har i intervjuer efter fredagens val hävdat att det iranska folket inte kommer att tillåta att deras frihet inskränks ytterligare – oavsett vem som innehar presidentposten.

kommentar av Saloumeh Peyman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *