Ökad handel mellan länderna i Syd

Genève, 050623 (IPS) – De närmaste tio åren kommer handeln mellan länderna i Syd bli en större och viktigare del av den globala handeln med jordbruksprodukter. Detta enligt en ny gemensam rapport från FN:s jordbruksorganisation och i-ländernas samarbetsorganisation OECD.

Enligt rapporten kommer världens samlade jordbruksproduktion inte att öka lika snabbt som tidigare under den närmaste tioårsperioden. Samtidigt spås efterfrågan öka på grund av ekonomisk utveckling och befolkningsökning i flera fattiga länder.

Kina förespås bli en viktig aktör inom handeln med jordbruksprodukter och kommer att utmana de rika i-länderna som i dag dominerar marknaden tack vare sina subventionerade jordbruksprodukter. Bönderna i de rika länderna fick förra året över en miljard dollar i subventioner. En ökande konkurrens på marknaden från u-länderna väntas leda till lägre priser på de flesta jordbruksprodukter. OECD-tjänstemannen Loek Boonekamp säger att den ökade efterfrågan i u-länderna kommer att leda till att volymen på handeln med jordbruksprodukter ökar – även vad gäller förädlade produkter som mjölk- och köttprodukter.

En av de mest tydliga förändringarna under perioden 2005-2014 väntas bli ökad handel mellan länderna i Syd. FAO-experten Merritt Cluff tror att u-länderna kommer att spela en ledande roll i framtiden vad gäller jordbruksproduktion. Kina kommer att utvecklas till en ändå större importör. Vad gäller export så tror Cluff att Brasilien och andra sydamerikanska länder kommer att spela en allt viktigare roll. Flera före detta östländer, som Ryssland och Ukraina, har också visat att de har en stark potential för att öka sin export, enligt FN-experten. En växande konkurrens från dessa länder kommer att bli en utmaning för i-länderna, som har hög produktionskostnad men som subventionerar sitt jordbruk kraftigt. Det kommer att bli allt svårare för de rika länderna att konkurrera med sina jordbruksprodukter på världsmarknaden trots dessa subventioner och de kommer inte att kunna behålla sin andel av världsmarknaden, tror Cluff.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *