Peru: Inbördeskrigets offer ett steg närmare skadestånd

Lima, 050509 (IPS) – De hundratusentals människor som drabbades av det långvariga inbördeskriget i Peru kan nu hoppas på ett visst skadestånd från staten.

Den nationella fredskommissionen CMAN meddelade nyligen att man bett den regeringen att budgetera för motsvarande drygt 100 miljoner kronor som ska gå till de människor som drabbades av kriget. Inbördeskriget i Peru pågick mellan 1980 och år 2000.

CMAN:s ordförande Jaime Urrutia säger till IPS att man förväntar sig att förslaget går igenom. Det 20 år långa kriget, som rasade mellan gerillagruppen Sendero Luminoso och landets armé, kostade närmare 70 000 människor livet. Ett stort antal av de dödade var civila som inte deltagit i striderna, enligt landets försoningskommission. Dessutom beräknas ytterligare 9 000 människor ha förblivit spårlöst försvunna, samtidigt som många tusen förlorat sina hem eller blivit handikappade till följd av kriget. CMAN:s ihärdiga begäran om skadestånd tycks nu ha blivit politiskt aktuell.

Enligt Ernesto Alayza, som representerat landets största ickestatliga organisation Nationella koordinationsgruppen för mänskliga rättigheter i kommissionen, har Perus president Alejandro Toledo visat intresse för frågan om skadestånd till offren. Alayza säger till IPS att den senaste begäran om skadestånd har sin styrka i att pengar för första gången begärts till befolkningsgrupper som enligt CMAN:s undersökningar drabbades av våldet. – Fram tills nu har allt skett på basen av enskilda krav, förklarar han.

Perus regering har redan avsatt mer än motsvarande 240 miljoner kronor från årets budget till offren för kriget, pengar som fördelas genom lokala myndigheter. Kontrollen över dessa medel är dock något oklar. I den senaste begäran från CMAN beskrivs i detalj hur pengarna ska fördelas till 246 000 människor i 35 av landets provinser, berättar Urrutia, som samtidigt påpekar att det rör sig om små summor. Inför 2006 kommer man att begära ytterligare 135 miljoner kronor.

– Men den totala summan är fortfarande otillräcklig. Jag bedömer att skadeståndsprocessen kommer att fortgå tio år framåt, säger han. Den överväldigande majoriteten av offren för det politiska våldet i Peru tillhörde den fattigaste och mest marginaliserade delen av befolkningen. Den statistik som samlades i den slutrapport som landets försoningskommsion gav ut 2003 visar att det var landets fattiga som drabbades värst. Tre av fyra offer talade något av ursprungsbefolkningarnas språk och 79 procent levde på landsbygden, där landets fattigaste är koncentrerade. Skadeståndet är tänkt att bland annat gå till stipendier, gratis utbildning och hälsovård. Inga pengar kommer dock att kunna kompensera de tiotusentals peruaner som förlorade familjemedlemmar, vänner och framtidshopp under kriget.

Ramiro Escobar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *