3 000 människor om dagen dör av malaria i södra Afrika

Genève, 050504 (IPS) – Vissa framsteg har gjorts i den globala kampen mot malaria. Men i Afrika fortsätter sjukdomen att skörda mängder av dödsoffer.

Den överväldigande andelen dödsfall i malaria inträffar numera i Afrika. Enligt statistik från organisationen Läkare utan gränser, MSF, avlider varje år närmare två miljoner människor i malaria. Och 90 procent av dessa dödsfall drabbar afrikanska barn som inte hunnit fylla fem år. I Afrika söder om Sahara avlider närmare 3 000 människor om dagen i sjukdomen.

På tisdagen släppte WHO och FN:s barnfond Unicef årets rapport om malaria i världen. Och enligt den har de senaste årens kamp mot sjukdomen visat vissa resultat.

Under de senaste fem åren har sjukdomen minskat med 20 procent i Asien och Afrika, säger Allan Schapira, vid initiativet Roll Back Malaria, RBM. Under 80- och 90-talet ökade antalet fall av malaria i Afrika på grund av att de myggor som sprider sjukdomen i högre utsträckning blev resistenta mot både mediciner och insektsmedel. Under samma period försämrades dessutom hälsovården i regionen. Varje år får mellan 350 och 500 miljoner människor i världen malaria. Fler än 41 procent av världens befolkning riskerar att drabbas av infektionen. Det globala initiativet RBM lanserade 1998 av WHO, Unicef, FN:s utvecklingsprogram UNDP och Världsbanken med målsättningen att halvera sjukdomen fram till år 2010. Men kampen mot malaria är i ständigt behov av stora resurser. För att bemöta sjukdomen i de 82 länder där dödsfallen är vanligast krävs uppskattningsvis 3,2 miljarder dollar varje år. Samtidigt menar Jon Liden, informationschef vid Globala fonden mot aids, tbc och malaria, att sjukdomen förvärrar fattigdomen i Afrika och den sociala stabiliteten genom att produktiviteten minskar. Liden är dock optimistisk inför möjligheterna att kunna besegra sjukdomen eftersom det framkommit nya metoder att förhindra spridningen och förbättra behandlingen. Nya mediciner har visat sig effektivt kunna rädda liv, även om de är betydligt dyrare än den gamla medicinen klorokin, som inte längre är effektiv.

En annan positiv satsning har varit distributionen av myggnät som behandlats med insektsmedel, vilket är ett mycket effektiv sätt att förhindra spridningen av sjukdomen. Enligt MSF är dock fortfarande ett stort problem att effektiv behandling av sjukdomen fortfarande bara är tillgänglig för en liten andel av alla som har behov. MSF menar att det är fullt möjligt att producera och distribuera den behandling som finns till alla drabbade. Men för att detta ska bli verklighet krävs att det tas nödvändiga politiska beslut. Även de FN-organ som arbetar inom kampen mot malaria erkänner att ett av de stora problemen är bristande resurser.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *