Krav på att familjeplanering upptas bland millenniemålen

Rio de Janerio, 041207 (IPS) – En kvinna som själv får bestämma när och om hon vill bli gravid får bättre möjligheter att arbeta och bidra till familjens behov av mat, utbildning och hälsovård. Men den formen av fattigdomsbekämpning finns inte på det internationella samfundets dagordning, menar Steven Sinding, ordförande för Internationella federationen för planerat föräldraskap, IPPF.

Sinding befann sig i förra veckan i Rio de Janeiro för att delta vid ett möte om FNs millenniemål och reproduktiv hälsa i Latinamerika. Deltagarna bestod bland annat av organisationer som arbetar mot aids och för en ökad tillgång till preventivmedel.

De åtta millenniemålen antogs av FNs medlemsländer 2000. Dessa handlar bland annat om att halvera fattigdomen, öka jämställdheten, minska barnadödligheten och stärka kampen mot aids. Organisationer som arbetar för sexuell och reproduktiv hälsa menar dock att frågan om familjeplanering hamnat i skymundan – och att detta skett medvetet. I samband med sitt tal vid mötet i Rio sa Sinding att man inom FN upplever frågan om reproduktiv hälsa som “farlig” och kontroversiell. Han menar att organisationerna fått uppmaningen att vänta med sina krav, men under den tid som gått har frågorna förlorat sin synlighet samtidigt som de finansiella resurserna minskat. I en intervju med IPS säger Sinding att eftersom frågan om sexuell hälsa inte ingår bland millenniemålen har det blivit svårare att finansiera projekt inom området.

– Om vi inte finns med på listan är vi inte prioriterade, säger han. Sindings mål är att millenniemålen utökas med en nionde punkt – universell tillgång till preventivmedel. IPPF arbetar tillsammans med en rad andra organisationer för en kampanj med det syftet, och de planerar att lägga fram förslaget i samband med det toppmöte om millenniemålen som är inplanerat under nästa år. Sinding påpekar att de summor som satsas för att bekämpa aids och hiv ökat ordentligt sedan frågan togs upp bland millenniemålen. Men under samma period har finansieringen av familjeplaneringsprogram sjunkit snabbt, enligt honom. Ralph Hakkert från FNs befolkningsfond UNFPA sa vid mötet att det finns ett motstånd mot att lägga till ytterligare ett mål på listan. Detta eftersom det skulle kunna öppna dörren för en lång rad av andra krav.

– Sexuell och reproduktiv hälsa är inte det enda som saknas bland millenniemålen, sa han.

– Det finns även andra frågor som inte tas upp, såsom anställningar och social säkerhet. Och om vi åter öppnar debatten skulle listan bli ändlös.

Därför menar Hakkert att det vore effektivare att försöka få med frågan om familjeplanering inom en av de redan existerande målsättningarna. Susana Chiarotti vid Latinamerikanska kommittén till skydd för kvinnors rättigheter varnar samtidigt för att millenniemålen kan användas som en ursäkt för stater att undvika åtaganden de skrivit under i samband med andra internationella konferenser under 90-talet – Om de arbetat för att uppfylla dessa åtaganden hade inte millenniemålen behövts. Nu bör vi kräva att staterna även lever upp till tidigare förpliktelser, säger hon.

Marcela Valente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *