Irak/Afghanistan: För tidiga val kan förvärra situationen, enligt ny bok

Brooklin, 041021 (IPS) – För tidigt hållna val efter konflikter kan få katastrofala följder, enligt en studie av utvecklingen i flera konfliktdrabbade länder.

Om val som genomförs i instabila länder är dåligt tajmade eller inte tillräckligt förberedda finns det en risk för att de direkt motverkar sitt syfte. Valen kan då underblåsa kaos och våld och motverka den demokratiska utveckling som är deras syfte, enligt studien som publicerats i en bok med titeln The U.N. Role in Promoting Democracy och ges ut av United Nations University Press.

– Val är ett kännetecken på demokrati men tidpunkten och metoden för genomförandet är livsviktiga, säger Benjamin Reilly, statsvetare vid Australian National University som bidragit till boken. I boken utreds samhällsutvecklingen i en rad länder som varit i krig, bland andra Namibia, Moçambique, Kosovo, Östtimor och Afghanistan, och där FN har spelat en framträdande roll i organiseringen av valen. Enligt de exempel som ges i boken är Irak inte redo för val. Nationella val ska enligt planerna hållas i Irak den 31 januari 2005. Enligt boken hölls exempelvis val allt för tidigt i Angola och Bosnien. Valen skapade därför nya problem istället för att införa demokrati. De underblåste existerande spända förhållanden, ökade stödet för extremister och uppmuntrade till röstning som återspelade de lojaliteter människor haft under krigen. Ett resultatet blev att lokala eliter blev kvar vid makten efter valet. I den nya boken är rekommendationen att val ska hållas först två år efter att striderna har upphört i konfliktdrabbade länder. Då hinner politiker och medlare förbereda befolkningen ordentligt och man får tid till att skapa det institutionella ramverk som krävs för att hålla fria och rättvisa val. Det är fortfarande för tidigt att bedöma hur valen har påverkat utvecklingen av fredliga samhällen i exempelvis Kosovo, Östtimor och Afghanistan, enligt Reilly. Att införa demokrati i länder som aldrig har varit demokratiska är en extremt svårt och lång process, säger en annan forskare som bidragit i boken – Roland Rich, även han verksam på Australian National University. – Ett övergångsval som i Afghanistans fall är i inte detsamma som demokrati, säger Rich och tillägger att det internationella samfundet har flera års arbete kvar för att bygga en demokrati i landet. – Man kan inte använda val som en utgångsstrategi, säger han. Exempelvis behöll FN en stark närvaro i Östtimor ett antal år efter landets första val 2001. Och trots att säkerhetssituationen i landet i dag är godtagbar domineras politiken fortsatt av ett parti. Rich anser inte att valen i Irak bör hållas så snart som i januari. Säkerheten är för dålig menar han.

– Om jag var irakier skulle jag inte ställa mig i en lång kö för att rösta. Om val hålls och de blir en röra kan det leda till ett starkt bakslag för den demokratiska utvecklingen och irakierna kan förlora ändå mer förtroende för USA. Och går allt bra så befinner sig landet ändå i samma situation dagen efter valet – med bristande säkerhet och infrastruktur, anser Rich som tror att prospekten för att lyckas med valet blir sämre eftersom USA och inte FN planerar valet. Trots denna välvilliga inställning till FN tas flera av FN:s svagheter i arbetet i konfliktdrabbade länder upp i boken, exempelvis brist på ansvarstagande, bristande flexibilitet och fallenhet för byråkrati.

Enligt boken har FN hittills lyckats bäst i mindre länder som Namibia, medan världssamfundets insatser i mer folkrika länder som Kambodja inte har lett till en demokratisk kultur.



Stephen Leahy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *