Jesus bestämde att kyrkan ska vara hierarkisk, enligt katolsk kongress

Mexico City, 041019 (IPS) – Katolska kyrkan kommer alltid att vara hierarkisk, kvinnor kommer inte att få bli präster och kyrkan kommer aldrig att acceptera äktenskap mellan homosexuella. Det framkom då katolska biskopar från hela världen möttes i Mexiko.

– Kristus bestämde att kyrkan skulle vara hierarkisk och inte demokratisk och trots att samhället rör sig mot jämställdhet mellan könen kommer kyrkan att hålla kvar vid sina rättesnören, sa den venezuelanske biskopen Luis Márquez på den 48:e internationella nattvardskongressen som hölls i den mexikanska staden Guadalajara. Kongressen har hållits var fjärde år ända sedan 1800-talet. I år deltog hundratals katoliker. Årets viktigaste ämne var hur man ska kunna locka nya troende till kyrkan i en tid då många lämnar katolicismen. I dag är 17,2 procent av världens 6,4 miljarder invånare katoliker. Det är en nedgång från 17,9 procent 1978 – då den nuvarande påven Johannes Paulus den andre tillträdde. Under denna tidsperiod har också färre präster ordinerats av kyrkan och antalet nunnor har minskat med över 20 procent. För att vända utvecklingen lovade biskoparna på kongressen att modifiera trons lära och böner så att de ”talar mer till den längtan och de behov dagens unga människor har”, sa den spanske biskopen Adolfo Petit efter kongressen. Ett annat mål är att arbeta för att fler troende regelbundet går i kyrkan och tar emot nattvarden, enligt kongressen. Det uppskattas att mindre än en tredjedel av de som identifierar sig som katoliker regelbundet deltar i mässor. Men kongressen slog fast att kyrkan aldrig kommer att rucka på vissa principer för att vinna nya själar. Exempelvis kommer kyrkan aldrig att anse att homosexualitet eller äktenskap mellan personer av samma kön är normalt. Kyrkan tänker inte heller förespråka preventivmedel eller acceptera kvinnliga präster. – Det är oacceptabelt att säga att alla som lever under samma tak är en familj som vissa människor som försvarar äktenskap mellan homosexuella hävdar, säger den mexikanske ärkebiskopen Javier Lozano.

– Till och med kackerlackor ges status som familjemedlemmar eftersom de bor under samma tak. Om en katt, en hund och två lesbianer lever tillsammans så är de en familj, sa ärkebiskopen och syftade på det lagförslag som lagts fram av den socialdemokratiska regeringen i Spanien. I förslaget görs ingen skillnad på äktenskap mellan hetero- och homosexuella. – Vi kommer alltid att försvara naturliga äktenskap, vilket är mellan en man och en kvinna, sa ärkebiskopen. När det gäller kvinnors roller i kyrkan hördes inga nymodigheter.

– Prästerskapet är inte möjligt för kvinnor inom katolska kyrkan eftersom prästen representerar Jesus Kristus, sa den tyske biskopen Gerhard Ludwig Müller.

Vatikanen har inte tagit in kvinnor i sina styrande organ även om en mindre förändring har skett den senaste tiden. I mars utsåg påven den amerikanska professorn Mary Ann Glendon till chef för den påvliga akademin för statsvetenskap, som ger kyrkan råd inom sociala frågor. Den posten har aldrig tidigare innehafts av en kvinna. Men just dessa konservativa åsikter när det gäller kvinnor, homosexuella och skilsmässor är en av orsakerna till att människor lämnar katolska kyrkan, enligt Elio Masferrer, ordförande för det latinamerikanska förbundet för religionsstudier. Masferrer säger att kyrkans inställning i dessa frågor beror på ”en total brist på demokrati” och en strikt hierarki inom kyrkan.

Om katolska kyrkan inte förändrar sig kommer människor att fortsätta att lämna kyrkan, tills den hamnar i en kris inom en inte särskilt avlägsen framtid, förutspår Masferrer.

Diego Cevallos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *