Sudan: Diarré dödar tusentals i Darfur

Genève, 040914 (IPS) – Dödstalen bland flyktingarna från Darfur i Sudan är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, oroväckande höga. FN beskriver den humanitära krisen i regionen som den värsta pågående katastrofen i världen.

WHO beskriver inte händelserna i Darfur som folkmord. Men enligt David Nabarro, som är WHO:s representant för hälsovårdskriser, använde organisationen inte heller den termen för att klassificera morden på 800 000 människor i Rwanda 1994. I ett av flyktinglägren i Sudan var siffran 3,8 döda per 10 000 människor om dagen, enligt undersökningar från WHO och sudanesisk hälsovårdspersonal. Nabarro säger att gränsen för en nödsituation går vid ett dödsfall om dagen per 10 000 personer.

– Dessa dödssiffror är en källa för stor oro hos oss, och ärligt talat en källa för sorg, sa Nabarro vid en pressträff i Genève på måndagen. Undersökningen bygger på resultat registrerade mellan den 15 juni och 15 augusti i tre områden i Darfur. I norra Darfur beräknas ungefär 380 000 personer vara på flykt. Dödligheten ligger där på 1,5 per 10 000 människor, och på 2,5 per 10 000 bland barn under fem år. I västra Darfur var dödligheten 2,9 per 10 000 personer. Experter har bara lyckats besöka ett av lägren i södra Darfur – och där låg dödligheten på hela 3,8 per 10 000 personer. Enligt Nabarro kunde inte WHO och tjänstemän från Sudans hälsovårdsmyndighet besöka de andra lägren i södra Darfur på grund av våldsamheter och hot.

– Vi lyckades inte genomföra undersökningen som planerat. I vissa områden var lägren otillgängliga på grund av att strider pågick och eftersom vårt undersökningsteam hindrades genom vapenhot. Samtidigt säger Nabarro att när experterna insåg hur höga dödlighetssiffrorna var beslöt man sig för att rapportera dessa trots att de är ofullständiga.

I alla regioner var diarré den främsta orsaken till människors död. Ungefär 20 procent av dödsfallen orsakades enligt studien av våld eller andra skador, medan feber och lunginflammation var en annan vanlig dödsorsak. Av de intervjuade flyktingarna i lägren berättade många att de saknade rent vatten, latriner, tvål och en tredjedel av de tillfrågade sa att de inte fått några matransoner under den senaste månaden.

USA:s utrikesminister Colin Powell beskrev i förra veckan situationen i Darfur som ett folkmord mot den svarta majoritetsbefolkningen. Han anklagade samtidigt den sudanesiska regeringen och den arabiska milisen janjawid för att ligga bakom massmorden i Darfur. Den sudanesiska regeringen har anklagats för att ha bildat milisen och tillåta den att härja fritt. Man beräknar att 50 000 svarta har dödats och över 1,5 miljoner personer befinner sig på flykt i Darfur.

Nabarro menar att FN:s organ måste arbeta hårt för att förbättra tillgången till rent vatten, sanitära anläggningar och hälsovård i alla flyktingläger i Darfur. Han underströk samtidigt att säkerheten måste och skötseln av lägren måste förbättras.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *