Burma: FN-representant ser positiva tecken

Genève, 040623 (IPS) – Det kommer vissa “intressanta” signaler från regimen i Burma. Det säger FN-representanten Paulo Sergio Pinheiro.

Sergio Pinheiro, som är FN:s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter i Burma, sa i början av juni att han var besviken på den burmesiska regimens bristande samarbetsvilja. Men nu säger han till IPS att vissa intressanta förändringar kan skönjas i den pågående processen för att skriva en ny konstitution i landet.

I början av juni kritiserade Pinheiro militärjuntan för att inga oppositionspartier fick delta i förhandlingarna om en ny konstitution. Det gäller framför allt det ledande oppositionspartiet NLD, som i ett val 1990 fick 80 procent av rösterna. Partiets ledare Aung San Suu Kyi sitter sedan en tid tillbaka under husarrest.

Nu har dock ett större antal representanter för olika etniska grupper tillåtits medverka i diskussionerna om en ny konstitution. Enligt Pinheiro har dessa getts chansen att bidra med sina åsikter. Pinheiro som har besökt Burma, ett land med 49 miljoner invånare, sju gånger i egenskap av FN-sändebud, har alltid reagerat med försiktighet på militärjuntans deklarationer om demokratiseringsåtgärder.

Men nu anser han alltså att det finns en viss anledning till optimism.

– Jag ser att det både på regeringssidan och från NLD:s håll finns utrymme för et mer avspänt förhållande, säger han.

Människorättsaktivister menar att påtryckningar från Pinheiro kan leda till en vidgad spricka inom den burmesiska regimen – som redan visat tecken på interna motsättningar i fråga om hur man ska hantera oppositionen i landet.

Den nuvarande militärjuntan i Burma har suttit vid makten sedan 1992. Sedan frigörelsen 1948 har en rad auktoritära regimer styrt landet.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *