Burma: Regimens övergrepp fortsätter

Genève, 040331 (IPS) – Det finns 1 300 samvetsfångar i Burma och gripandena av oppositionella har fortsatt även i år, enligt en ny FN-rapport. Vissa dissidenter har suttit inspärrade i upp till 15 år.

De grundläggande mänskliga rättigheterna kränks i Burma och politiska aktivister kan få sitta fängslade mycket länge, säger FN:s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter i landet, Paulo Sergio Pinheiro.

På fredagen överlämnade Pinheiro en rapport till FN:s människorättskommission, där han gör bedömningen att 1 300 människor är politiska fångar i landet.

Pinheiro besökte Burma senast i november 2003. Sedan dess har landets militärregim avslagit hans begäran om att få besöka landet igen, eftersom den inte ville ha två FN-delegationer i landet samtidigt.

I början av mars besökte FN-chefen Kofi Annans särskilde representant Razali Ismail landet, och en delegation från Internationella arbetsorganisationen ILO har även avlagt ett besök.

Pinheiro säger sig ha fått information från Razali om att militärjuntan planerar att anordna ett nationellt konvent i slutet av året, som syftar till få fram en ny konstitution i landet.

I somras lanserade den burmesiska regimen en plan för politiska reformer i landet. Och Pinheiro menar att om en demokratiprocess tar fart i landet och grundläggande mänskliga rättigheter respekteras, bör omvärlden vara beredda att samarbeta.

Men trots att det funnits tecken på politiska förändringar är det främst de fortsatta brotten mot de mänskliga rättigheterna som tas upp i rapporten.

Bland annat handlar den om hur oppositionsledaren och nobelprisvinnaren Aung San Suu Kyi och hennes partikamrater attackerades i maj förra året. Attacken skedde då oppositionsmedlemmar färdades tillsammans i en bilkonvoj, och enligt Pinheiros rapport skadades eller dödades mellan 50 och 70 människor.

Pinheiro kräver att alla som greps i samband med incidenten ska släppas – däribland Aung San Suu Kyi och tre av hennes viktigaste partikamrater.

Juntan hävdar dock att av de 153 som greps i samband med händelsen har redan 151 släppts. Pinheiro säger sig dock ha fått information från andra källor om att det sammanlagda antalet gripna var 250 personer.

Pinheiro säger också att efter hans senaste besök i Burma har en grupp studenter dömts till mellan 7 och 17 års fängelse för att ha spridit regimkritiska flygblad.

Pinheiro säger sig också har fått information om att nio människor dömts till döden i landet sedan de anklagats för att ha planerat att bomba regeringsbyggnader och mörda medlemmar av militärregimen.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *