Mobiltelefoni ökar mest i Afrika

Genève, 031014 (IPS) – Mobiltelefonmarknaden expanderar snabbt i utvecklingsländerna. Det är en av få glädjande nyheter för telekomföretagen.

Det finns nu fler än 500 miljoner mobila abonnemang i utvecklingsländerna. I slutet av förra året gick för första gången antalet mobilabonnemang om antalet fasta teleabonnemang i världen – 1,15 miljarder mobila abonnemang, jämfört med 1,12 miljarder fasta förbindelser.

Och av de mobila linjerna finns 46 procent i utvecklingsländerna.

Att informations- och kommunikationsindustrin har problem är tydligt vid teknikmässan Telecom World 2003, som pågår just nu i Genève. Under år 2001 började tillväxten i antalet nya telefonabonnemang att sjunka. Detta var första gången som tillväxttakten sjönk sedan de mobila telefonerna lanserades på marknaden för två decennier sedan.

Även expansionen av antalet internetanvändare har minskat. Efter att ha uppnått en tillväxttakt på 44 procent under 2000, sjönk den siffran till 26 procent 2001 och enbart 16 procent förra året. Enligt Hamadoun Touré, chef för utvecklingsavdelningen vid Internationella telekommunikationsförbundet, ITU, är det viktigt att identifiera de länder och den typ av teknik som kan stimulera tillväxten inom industrin. – Om man ser på trenderna på marknaden och de problem som industrin haft finns det hopp om att den kan skjuta fart igen genom utvecklingsländerna, säger Touré. I Kina finns exempelvis världens största mobiltelefonmarknad. I år har fem miljoner nya abonnenter tillkommit varje månad i landet.

Även i Ryssland går utvecklingen snabbt.

– Där tillkom 1,6 miljoner nya mobilabonnemang bara i augusti, säger Touré. Han tillägger att det är i Afrika som utvecklingen inom mobiltelefontrafiken varit allra snabbast under de senaste fem åren. Fram till augusti 2001 var telefontätheten i Afrikas befolkningsmässigt största land, Nigeria, en av de lägsta i världen. Men efter att regeringen släppt igenom ett antal licenser för mobiltrafiken förändrades siffrorna mycket snabbt. Redan i december 2001 fanns det ungefär 400 000 mobilabonnemang i landet. Det kan jämföras med de 540 000 fasta teleabonnemang som kopplats in i landet under 40 års tid.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *