Fortsatt svag utveckling för världens fattigaste länder

Genève, 030722 (IPS) – Utvecklingen i världens 49 fattigaste länder har inte påverkats märkbart under de två år som gått sedan FN lanserade ett tioårigt handlingsprogram i syfte att få fart på ländernas ekonomiska stagnation.

Det framkom i samband med ett möte i Genève i veckan om utvecklingen i världens allra fattigaste länder. I 15 av dessa länder sjönk bruttonationalprodukten under förra året. Endast i sju av länderna växte ekonomin med minst tre procent, enligt Anwarul K. Chowdhury, FN:s representant för världens minst utvecklade länder, MUL.

Situationen beskrivs i en rapport som skrivits av FN tillsammans med representanter för länderna i fråga och olika ickestatliga situationer.

Handlingsprogrammet för de fattiga länderna antogs i samband med en FN-konferens i Bryssel i maj 2001. Men hittills har resultatet uteblivit.

För att betecknas som MUL måste länderna ha en befolkning på färre än 75 miljoner invånare, en BNP per capita som understiger 900 dollar om året, lågt index för livskvalitet och levnadsstandard och en mycket sårbar ekonomi.

I samband med konferensen i Bryssel beslutades om ett program för perioden mellan 2001 och 2010 som skulle omfatta länderna själva, men också biståndsnationerna. Några av målsättningarna är att öka medborgarnas deltagande i ländernas utveckling, att höja produktionsförmågan så att de fattigaste länderna ska kunna dra fördelar av globaliseringen, samt att stärka handelns roll för utvecklingen.

Även vid tidigare konferenser, 1981 och 1990, lanserades tioårsplaner i syfte att få igång utvecklingen i de fattigaste länderna.

– De två första programmen skapade inga större framgångar, säger Chowdhury.

– En av orsakerna var att det saknades uppföljningar.

Men Bruno Houngan, från Benin, som företräder organisationen Social Alert West Africa, menar att uppföljningar saknas även för det nu pågående handlingsprogrammet.

I en rapport från FN:s generalsekreterare Kofi Annan sägs att i endast 11 av de 49 länderna har nationella forum inrättats i syfte att övervaka handlingsprogrammets genomförande. Detta trots att dessa forum rekommenderades i deklarationen i Bryssel.

Benins utrikesminister Rogatien Baiou pekar på att länderna har problem med att få igång sin handel. Baiou menar att de subventioner som betalas ut till bönderna i USA, EU och Kina lägger hinder i vägen för bomullshandeln i Västafrika.

De fattiga länderna kräver att Världshandelsorganisationen, WTO, slopar handelshindren i syfte att skapa bättre förutsättningar för att få igång utvecklingen.

Chowdhury bad i en appell den industrialiserade världen att öppna sina marknader för de fattiga länderna, och minska sina subventioner för att göra det möjligt för de fattigaste länderna att konkurrera på lika villkor.

Samtidigt påpekade han att de 49 fattigaste länderna knappt står för en halv procent av den totala världshandeln.

Enligt FN:s senaste beräkning lever 718 miljoner människor i de allra fattigaste länderna. Det utgör ungefär 11 procent av den globala befolkningen. Fram till år 2015 förväntas den siffran växa till 13 procent av världens befolkning.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *