Malaysia: Politiskt vakuum kan uppstå efter Mahathir

Kuala Lumpur, 030701 (IPS) – Mahathir Mohamad har haft makten i Malaysia i 22 år. I oktober avgår han som landets premiärminister. Malaysia kan nu komma att ta flera olika vägar eftersom Mahathir lämnar efter sig en förvirrad förvaltning och en politisk elit som kan tänkas utmanövrera varandra i kampen om makten.

Mahathir har själv utsett en kronprins, vice-premiärministern Abdullah Ahmad Badawi. Han anses dock allmänt som svag och även om han väntas bli utnämnd till premiärminister och partiledare för regeringspartiet UMNO, riskerar kampen om makten att splittra och försvaga UMNO inför nästa parlamentsval som troligtvis hålls i början av nästa år.

UMNO förlorade tusentals medlemmar 1998 då Mahathir av rädsla för att bli utkonkurrerad avskedade sin arvtagare, den dåvarande vice-premiärministern Anwar Ibrahim. Anwar beskylldes för korruption och sodomi, ställdes inför rätta och sitter nu av ett 15-årigt fängelsestraff. Många malaysier blev rasande över behandlingen av Anwar. Hans anhängare anser att hela rättegången var en komplott. Hur den nye ledaren för UMNO beslutar sig för att göra med Anwar Ibrahim kan bli avgörande för hans popularitet.

Domen mot Anwar var en orsak till att 65 procent av muslimerna i Malaysia röstade på oppositionspartiet PAS i valet 1999.

– Det blir spännande att se vad Abdullah gör. Släpper han Anwar kan det vara ett sätt att skapa försoning mellan de olika grupperna i Malaysia, säger den före detta parlamentsledamoten Sim Kwang Yang.

Men först måste Abdullah ena sitt eget parti. Den övriga partitoppen inom UMNO har lovat att acceptera Abdullah som partiledare. Men till och med Mahathir sa att han fruktar en maktkamp när han har trätt tillbaka.

Han har själv besegrat många politiska utmanare under sina 22 år vid makten.

En av dem är faktiskt Abdullah, som var utbildningsminister i en tidigare regering men som petades sedan han kritiserat Mahathir 1988. Senare välkomnades han tillbaka och nu når han alltså själva toppen.

Mahathirs styre får beröm av många i Malaysia, som har gjort stora ekonomiska framsteg under hans tid vid makten och som har en väl fungerade infrastuktur. Men framgången har en baksida. Demokratiska och civila rättigheter har inte respekterats i landet, anser kritikerna.

Nu är många osäkra på Abdullahs planer, både vilken kurs han tänker ta och om han är stark nog att följa den. Många hoppas att han kommer att arbeta för ett mer tolerant Malaysia.

Baradan Kuppusamy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *