Sydafrika: Nytt parti med kvinnlig ledare utmanar ANC

Johannesburg, 030630 (IPS) – Patricia de Lille är en av Sydafrikas tio mest populära politiker. Hon har en bakgrund som fackföreningsledare och leder idag den Panafrikanska kongressen, PAC. Nu lanserar hon en nytt politiskt parti – Independent Democrats.

Flera studier visar att 52-åriga De Lille har stöd från skilda samhällsgrupper i hela landet. Hon säger att hon satsar på att få 5 procent av rösterna i nästa års val.

– Jag jämför alltid vår unga demokrati med ett ungt träd och efter nio år växer trädet snett. Nu kan vi antingen sätta oss ner och titta på hur trädet växer allt snedare eller så kan vi handla och ställa situationen till rätta, sa hon inför 500 jublande partikamrater på partiets första kongress i Johannesburg.

De Lille kommer från Kapstaden. Hon inledde sitt arbetsliv som laboratorietekniker inom färgindustrin. Där engagerade hon sig i fackförbundet för kemiarbetare som ingick i federationen Nactu. 1988 valdes hon till vice-ordförande för Nactu, vilket gjorde henne till landets då högst uppsatta kvinnliga fackföreningsledare.

Från sin bas i Nactu blev De Lille aktiv i den radikala befrielserörelsen Panafrikanska kongressen, PAC.

1994 valdes hon till parlamentsledamot och hon har sedan dess blivit känd för sin kamp mot korruptionen. En kamp hon lovar att det nya partiet ska driva. Förutom korruption för De Lille fram hiv/aids-epidemin som ett av – Independent Democrats viktigaste frågor.

– Tusentals av vårt folk dör i hiv/aids varje år; och långt fler kommer att dö de närmaste 15 åren. Åtminstone tre hivpositiva personer kommer att sitta i ledningen för det här partiet, sa hon på kongressen.

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *