Homosexuella jamaicaner får asyl i Storbritannien

Kingston, 021202 (IPS) – Förra månaden beviljades tre jamaicanska homosexuella män asyl i Storbritannien. Homofobin i Jamaica berövar människor deras arbete, hem och i värsta fall deras liv.

De tre beviljades asyl eftersom de ansågs vara hotade till livet och för att de jamaicanska myndigheterna inte ansågs ge dem skydd.

Barry O'Leary, chef för den Londonbaserade advokatbyrån Wesly Gryk som fört de asylsökandes talan, säger att hans jamaicanska klienter har hotats, torterats och vissa har till och med sett hur deras partners mördas.

Ytterligare sju homosexuella jamaicaner söker just nu asyl i Storbritannien, En av dem, som kallar sig Matthew, beskiver att det är ett helvete att vara homosexuell i Jamaica.

– När jag gick på gatorna visste jag aldrig om någon skulle ge sig på mig.

Polisen gör aldrig något. Jag kunde varit död om jag varit i Jamaica nu, säger han.

En annan 26-årig asylsökande arbetade som säkerhetsvakt i Jamaica. Han berättar att han dagligen trakasserades på arbetet och att han en dag attackerades utanför jobbet och misshandlades så svårt att han förlorade hörseln på ett öra, knivskars och lämnades att dö.

– Jag tittade mig alltid över axeln, av rädsla för att någon skulle attackera eller skjuta mig. Det är inte möjligt att leva ett normal liv i Jamaica när man är gay, säger han till brittisk radio.

Nyheten om att tre män fått asyl på grund av sin homosexualitet tas emot med glädje av de homosexuella nätverken i Jamaica.

Jamaicas federation för homosexuella män och kvinnor, J-FLAG, rapporterar att omkring 30 jamaicanska homosexuella män har blivit hemlösa sedan de tvingats bort från sina bostäder.

Sedan 1980 har omkring 40 homosexuella män mördats på grund av sin sexuella läggning i Jamaica. Det är så farligt att vara homosexuell i landet att J-FLAG har hemligt telefonnummer och gruppens enda kända ansikten arbetar från utlandet.

De flesta homosexuella som diskrimineras eller hotas vågar inte anmäla övergreppen till myndigheterna av rädsla för att dessa bara ska göra saken värre. Homosexuella samlag är ett brott i Jamaica och kan leda till tio års fängelse. Människorättsorganisationen Amnesty International anser att lagar som kriminaliserar homosexualitet skapar ett homofobiskt klimat och leder till att människor inte vågar vända sig till myndigheterna. Enligt Amnestys rapport från 2001 diskrimineras och misshandlas dessutom många homosexuella av polisen i landet.

Lesbiska trakasseras ofta muntligt och utsätts för annan diskriminering men det rapporteras sällan om fysiskt våld mot dem.

– En lag mot anala samlag är i praktiken en lag mot manlig homosexualitet, säger Donna Smith, taleskvinna för J-FLAG och advokat.

Smith anser att om lagen ändrades och homosexualitet blev laglig så skulle det minska våldet och diskriminering av homosexuella i landet.

En talesman för den jamaicanska regeringen förnekar att landets ledande politiker stödjer homofobin i landet. Men många aktivister anser att landets statschef, Howard Cooke, personligen sanktionerade diskrimineringen av homosexuella när han stödde ett beslut att utesluta homosexuella från scoutrörelsen för två år sedan.

– Detta är inte den typ av personer vi vill ha med i scoutrörelsen, sa han till pressen då.

Homofobin i Jamaica har gått så långt att det kan vara farligt för män att bo utan en kvinna för att de då misstänks för att vara gay.

Zadie Neufville

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *