Många aktiviteter vid sidan av toppmötet om hållbar utveckling

Johannesburg, 020809 (IPS) – Världens ledare försöker nu förbereda politiska överenskommelser inför FN:s stundande världstoppmöte om hållbar utveckling. Samtidigt kommer experter och aktivister att träffas vid sidan av det stora mötet för att diskutera världsfattigdomen och de globala miljöproblemen.

Världstoppmötet kommer att inledas den 26 augusti i sydafrikanska Johannesburg. Och enligt FN, som är värd för mötet, planeras inte mindre än 211 evenemang vid sidan av själva toppmötet.

– En stor del av diskussionen om hur man praktisk ska kunna förbättra levnadsstandarden för världens fattiga, samtidigt som miljön skyddas, kommer att pågå vid sidan av toppmötet, säger Saliem Fakir som är Sydafrikas representant för organisationen World Conservation Union.

Vid toppmötet förväntas regeringsrepresentanterna komma överens om hur man ska arbeta för att halvera antalet människor som inte har tillgång till rent vatten fram till år 2015. Varje år dör fler än tre miljoner människor av sjukdomar som orsakats av brist på rent vatten.

Ett av de större arrangemangen vid sidan av toppmötet kallas WaterDome, där möten ska ske mellan människor och företag som arbetar för att tillhandahålla rent vatten till fattiga människor. Ny teknik och nya initiativ ska presenteras.

Vid WaterDome kommer många av de praktiska problem som återstår efter att de politiska besluten tagits att hanteras.

Vid sidoarrangemangen kommer också vanliga sydafrikaner att ges möjlighet att ta del av mötet genom att lyssna på debatter och diskussioner om de problem världen står inför. De kommer att ges möjlighet att träffa människor från andra delar av världen som ofta lider av samma problem som de själva, med föroreningar och fattigdom.

I närheten av den plats där statscheferna träffas kommer världens största flyttbara tält, Tensile One, att resas. Tältet finns med i Guinness rekordbok och har tidigare bara rests fullständigt vid två tillfällen. Under tältduken kommer utställningar om hållbar utveckling att presenteras och marknader att finnas. I tältet kommer man också via tv-monitorer att kunna följa diskussionerna vid toppmötet och det Globala forumet – där de ickestatliga organisationernas stora möte hålls.

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *