Sydafrika: Harmlös svart fläck stoppar citronexport till EU

Johannesburg, 020429 (IPS) – Sedan 1925 har Europa importerat apelsiner och citroner från Sydafrika. Men ett nytt handelsavtal mellan EU och Sydafrika hotar nu att minska handeln. De sydafrikanska citrusodlarna hävdar att det kan hota jobben inom industrin.

En miljon sydafrikaner är beroende av citrusodling för sina inkomster, och de lever i de fattigaste delarna av landet.

Exporten har minskat eftersom de sydafrikanska frukterna inte uppfyller ett av de EU-krav som enligt många utvecklingsländer utgör handelshinder för att stänga ute varor från unionens marknad.

Citrusindustrins problem beror på en svart fläck på frukterna. De svarta fläckarna är enbart kosmetiska skavanker på skalet, och påverkar inte fruktens kvalité. Och forskning och erfarenhet visar att det inte finns någon risk att europeiska odlingar ska smittas av de svarta fläckarna.

Sedan 1925 har sydafrikanska citrusfrukter med svarta fläckar importerats till Europa, men europeiska odlingar har aldrig drabbats av den harmlösa åkomman.

Ändå menar EU att man måste hålla de fläckiga citrusfrukterna utanför unionens gränser för att hindra fläckarna att uppstå på europeiska frukter. Och sedan handelsavtalet trädde i kraft har EU infört nolltolerans mot svarta fläckar. Om man hittar fläckiga citrusfrukter ska hela försändelsen tas i beslag. Det hotet har minskat citrusexporten till EU dramatiskt. Dessutom har kostnaderna för bönderna ökat, när de försöker bli av med de svarta fläckarna.

Citrusodlarnas förbund i Sydafrika, CGA, har gjort en lista över nio extra kostnader som uppstår på grund av EU:s regel. Bland dem finns ökade kostnader för bekämpningsmedel, tidigare omplantering än nödvändigt, ökade kostnader för inspektion och förvaringskostnader för frukt som stoppas i europeiska hamnar.

Citrus-reglerna är ett bra exempel på de handelshinder som biståndsorganisationen Oxfam beskriver i en uppmärksammad rapport – “Rigged rules and double standards” – som kom i april, säger Charlie Mather vid Wits-universitetet i Johannesburg. I rapporten beskrivs bland annat hur EU använder sig av andra införselregler än tullavgifter för att hindra import av jordbruksvaror.

Mather säger att jordbruket är mest sårbart för sådana åtgärder i det internationella handelssystemet. – När subventioner och bidrag minskar, använder sig de industrialiserade länderna av nya åtgärder. Åtgärder för matsäkerhet och sanitärt växtskydd har ersatt tullmurar.

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *