Sydafrika tvingas till ny linje mot Zimbabwe

020114 (IPS) – Den sydafrikanska regeringen kallar den politiska utvecklingen i Zimbabwe för "oacceptabel". Oron över utvecklingen i grannlandet är stor, även i landets medier, kyrkor och ickestatliga organisationer.

Sydafrikas utrikesdepartement och president är mycket kritiska till den zimbabwiska arméns hot om att bara stödja den nuvarande presidenten Robert Mugabe efter presidentvalet i mars. De sydafrikanska politikerna är också mycket oroade över de nya lagar som parlamentet i Zimbabwe antagit, lagar som stärker presidentens makt och minskar yttrande- och mötesfriheten i landet.

Sydafrikas president Thabo Mbekis talesman Bheki Khumalo säger att den zimbabwiska armén måste stödja den regering som folket har gett makten.

På frågan om vad Sydafrika kan göra för att uttrycka sitt ogillande sa Khumalo att landet föredrar att agera genom den regionala samarbetsorganisationen SADC, Södra Afrikas utvecklingsgemenskap, och inte på egen hand.

Statscheferna inom SADC ska träffas i Blantyre, Malawi, i veckan och då kommer situationen i Zimbabwe troligen att tas upp i dagordningen.

Sydafrikas utrikesminister Nkosazana Dlamini-Zuma, som var på besök i Sverige förra veckan, säger att de nya lagar som antagits i Zimbabwe “strider mot demokratins natur”. Hon varnade också för att södra Afrika inte har råd med sanktioner.

– Det kan sluta med att tusentals och åter tusentals zimbabwier kommer till Sydafrika om sanktioner införs mot Zimbabwe, säger hon.

Men trots de fina orden är frågan om SADC kan och vill övertala Zimbabwe att ändra kurs innan valet i mars.

Efter ett ministermöte inom SADC i december uttryckte organisationen sitt stöd till den jordreform som pågår i Zimbabwe och gjorde inget uttalande alls om det politiska drama som utspelar sig i landet.

Mycket mindre tveksam i sin kritik är den sydafrikanska nobelpristagaren Desmond Tutu. Han kallar Mugabe för en lysande stjärna som slocknat, och varnar för att landet är på väg att bli en diktatur med en demokratisk fasad.

– När man inte upprätthåller en rättsstat, när man inte ger utrymme för oliktänkande, när man använder våld för att tysta sina kritiker, och bara vill att en politisk grupp ska ha makten och ingen annan tillåts att vara med, då har det börjat gå utför, sa Tutu i torsdags till BBC.

Det sydafrikanska kyrkorådet är också mycket oroat över utvecklingen i Zimbabwe. Rådet ska under de kommande veckorna försöka övertala de zimbabwiska myndigheterna att ändra sina planer på att inte tillåta utländska valövervakare i det kommande presidentvalet.

Och de sydafrikanska journalisterna protesterar skarpt mot den nya medialagstiftningen i grannlandet. En ny medialag, som väntas antas nu i veckan, kommer att förbjuda utländska korrespondent från att arbeta i landet och som kommer att göra det svårt för lokala journalister att arbeta.

Pressklubben i Pretoria tänker begära klargöranden om hur lagen ska tillämpas från Zimbabwe och de säger att de väntar sig stöd från kollegor i andra grannländer.

Tonen i dialogen mellan Sydafrika och Zimbabwe har förändrats snabbt de senaste två månaderna.

Den sydafrikanska presidenten Mbeki förde tidigare en diplomatisk linje och försökte påverka Mugabe genom en konstruktiv och nedtonad dialog. Den linjen hade starkt stöd från svarta intellektuella och från hela regeringen.

Sydafrikas strategi var att hjälpa Zimbabwe genom att ge politiskt och ekonomiskt stöd till den pågående kontroversiella jordreformen. I gengäld ville landet se ett fritt och rättvist presidentval som övervakades av en fri media och oberoende valövervakare.

Den strategin tycks nu definitivt ha misslyckats och Sydafrika måste söka nya vägar för att påverka utvecklingen i grannlandet.

(020114)

Fakta/SADC:

I samarbetsorganisationen Södra Afrikas utvecklingsgemenskap, SADC, ingår Sydafrika, Angola, Moçambique, Swaziland, Lesotho, Kongo-Kinshasa, Namibia, Zambia, Botswana, Malawi, Tanzania, Zimbabwe, Mauritius och Seychellerna.

.

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *