Indonesien: Doktorshattar till salu

000419 (IPS) – Indonesiens utbildningsdepartement har inlett en kampanj i massmedia för att uppmana människor att inte köpa akademiska avgångsbetyg. Men det verkar som om många ignorerar uppmaningarna, och ställer sig i kö för att köpa sigen examen från skrupelfria institutioner.

– De behöver examina för att få vissa anställningar eller för att befordras. Det är därför de köper betyg, säger Joetata Hadihardaja vid utbildningsdepartementet.

En del kommentatorer menar att tråkiga föreläsningar och dyra avgifter vid respektabla universitet ger extra fart åt den tvivelaktiga handeln.

Utbildningsdepartementet beräknar att mer än 30 000 indoneser har magister- eller doktorsexamen från institutioner som säger sig representera något europeiskt, asiatiskt eller amerikanskt universitet.

Departementet har funnit minst elva institutioner som säljer akademiska betyg för mellan 1 100 och 37 000 kronor, beroende på köparens ekonomiska bakgrund.

En del institutioner erbjuder bevis för magisterexamen i företagsekonomi till de som deltar i institutionernas seminarier, så länge de betalar administrationsavgiften, 600 kronor.

Det är egentligen inte fråga om några nya affärer. Handeln med betyg ökade kraftigt i början av 1990-talet, när det gick bra för den indonesiska ekonomin, och efterfrågan på utbildad arbetskraft var hög. De som hade magisterexamina i företagsekonomi blev rika i rask takt, och massor av indoneser ville universitetsutbilda sig fort.

Och när sedan den indonesiska ekonomin kraschade i och med asienkrisen 1997, blev människor allt mer desperata efter examina för att kunna konkurrera på den hårdnande arbetsmarknaden.

De utpekade läroinstitutionerna försvarar sig genom att säga att högre studier inte ska behöva kosta enorma mängder pengar och ta lång tid.

Yayasan Global Indonesia, YGI, är en av de anklagade institutionerna. YGI samarbetar med tre amerikanska, ett kanadensiskt och ett filippinskt universitet. De utfärdar magisterexamina efter att studenterna har betalat en avgift på 5 000 kronor, och gått igenom ett års utbildning.

– Vi försöker ge snabb, billig och jämlik utbildning till alla, säger Mardiyana, som är chef för YGI.

(000419)

.

Kanis Dursin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *