Indonesien: Långt till försoning i provinsen Aceh

000208 (IPS) – I provinsen Aceh på norraSumatra har befolkningen länge kämpat för självständighet från regeringen i Jakarta. Löften om frihet har kommit från president Wahid, för att därefter strax tas tillbaka. Livet är hårt för acehneserna och bitterheten stor.

Östtimor är inte ensamt om sitt krav på självständighet från Indonesien. Bland flera andra provinser har också den ortodoxt muslimska provinsen Aceh på ön Sumatras norra spets kämpat för samma sak. Fram tills den nuvarande presidenten Wahid intog ämbetet har deras krav klingat ohörda hos makthavarna. Nu utlovas frihet, men efter årtionden av strider och besvikelser är acehneserna mycket skeptiska till regeringens löften.

En av de bittra är Radhiah, som efter åtta år fortfarande fylls av ilska och sorg när hon talar om sin försvunne make. Han fördes bort av indonesiska soldater i en militär operation, som skulle stävja den separatistiska rörelsen i Aceh.

Radhiah lever i dag ensam med sina två barn i en fattig stadsdel en drygt mil utanför Acehs provinshuvudstad Banda Aceh. Hon säger att hon inte vet om hennes make lever eller inte. Hon vet bara att han fördes bort av indonesiska soldater den gången för åtta år sedan. Maken, Amiruddin, var då 27 år.

Radhiah säger att hennes make inte tillhörde separatiströrelsen Gerakan Aceh Merdeka, GAM. Han var inte ens sympatisör till den. Amiruddin var en bonde med låg inkomst, som drygade ut familjens kassa med ett extrajobb på tegelfabriken. Hans far var dock känd i staden som anhängare till GAM.

Radhiah tror att soldaterna sökte efter hennes makes far, men tog sonen när de inte hittade honom. De ville inte komma tomhänta till sina befäl.

Mellan 1989 och 1999 utförde regeringsstyrkorna upprepade operationer i Aceh för att kväsa självständighetsrörelsen. Granskningar gjorda av Indonesiens kommission för mänskliga rättigheter strax efter att de militära operationer blåstes av 1999, visar att minst 800 människor dödades och hundratals försvann spårlöst under tiden för de militära aktionerna. Dessutom drevs tusentals civila från sina hem och blev internflyktingar. Flertalet av dem var kvinnor och barn. Ytterligare hundratals acehneser tros ha blivit torterade och våldtagna.

Sedan Suhartoregimen föll har krav höjts på att de ansvariga för brotten begångna mot befolkningen ska ställas inför rätta. Hittills har dock ingen rättegång startats mot någon militär befälhavare eller soldat.

GAM och dess väpnade falang, AGAM, får stöd från många håll i det acehnesiska samhället, bland annat studenter och de mycket inflytelserika muslimska ledarna. Rebellrörelsen kräver en folkomröstning om självständighet liknande den hölls förra hösten i Östtimor.

President Wahid har vid något tillfälle sagt att en sådan omröstning ska kunna hållas även i Aceh. Men acehneserna har inte något förtroende kvar för regenter i Jakarta.

– Alla Indonesiens föregående ledare har lovat oss självständighet, men alla har lurat och bedragit oss, säger Johan, 36, statstjänsteman, som inte är anhängare till GAM, men som är för en folkomröstning.

– Sukarno, landets förste president, lovade oss en särskild status som autonomt område, men det förverkligades aldrig, säger han.

Under den föreslagna särskilda statusen skulle Aceh få behålla och utöva sin unika religion, utbildning och kultur. Detta genomfördes aldrig i praktiken och på 1980-talet upphävde Suharto statusen även formellt.

Den förre presidenten Habibie Bacharuddin lovade att granska och åtala dem som brutit mot de mänskliga rättigheterna i Aceh, men när han avgick hade inget hänt.

President Abdurrahman Wahid har försökt lugna ner missnöjet i provinsen genom att utropa området till en frihandelszon. Där ska ett fiskericenter utvecklas, en transithamn byggas och en hamn för oljetransport.

Wahid har också sagt att järnvägen ska börja användas igen och infrastruktur som vägar, broar och flygplatser förbättras eller byggas i Aceh.

För acehneserna kan detta vara för lite, för sent. De flesta förespråkar allt öppnare en folkomröstning om självständighet.

(000208)

.

Kanis Dursin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *