Honduras: Militärbas center för tortyr och narkotikasmuggling

990817 (IPS) – Militärbasen El Aguacate står mitt i händelserna centrum i Honduras sedan det avslöjats att basen användes som tortyr- och gravplats på 1980-talet. I dag är basen en central för narkotikasmuggling.

Militärbasen, som ligger i nordöstra Olancho, sprider fortfarande skräck bland lokalbefolkningen. De sänker rösten när de berättar om ett av de mest smärtsamma kapitlen i honduransk historia: Den ständiga närvaron av nicaraguanska Contras, upprorsstyrkan som stöddes av USA och som kämpade mot sandinistregeringen i Nicaragua på 1980-talet.

Militärbasen, och den roll den spelade under kalla kriget, hamnade i fokus på grund av en tvist mellan lokala bönder och myndigheter om markrättigheterna till det område basen ligger på. Bönderna hävdar att de tvingades sälja marken för mindre än 3 800 kronor och fick sedan betala över 25 000 kronor till militären för att få bruka den.

I samband med rättstvisten visade bönderna upp de tortyrkamrar som den honduranska armén och nicaraguanska Contras använt sig av för media. Det var med all sannolikhet hit prästen Guadalupe Carney från USA och gerillasoldaten María Matta Reyes fördes då de försvann i mitten av 1980-talet. De båda var på väg från Nicaragua och följdes av en grupp honduranska gerillasoldater, som tränats i Nicaragua. Vittnen uppger att gruppen kidnappades av den honduranska armén och fördes till militärbasen, där de torterades och dödades.

Reportrar från dagstidningen El Heraldo i Tegucigalpa lyckades ta sig in på militärbasen, som legat där ostörd i 19 år. Där fick de se tortyrkamrar, fem hemliga massgravar, nedgrävda lager med illegala vapen samt bevis på att basens flygfält i dag används för narkotikasmuggling. Lokalbefolkningen säger att det landar okända flygplan på El Aguacate varje månad.

– Lasten består av säckar med vitt pulver (kokain) och bevakas strängt av speciellt utvalda militärer, berättar den lokale bondeledaren, Israel Cruz.

För en vecka sedan hittades flera vapengömmor som troligtvis ska säljas vidare på den illegala marknaden till kriminella ligor som opererar längs kusten utanför Olancho- och Colón-regionerna. Sträckan är känd under namnet Dödens korridor.

Bönderna visade också media den cell som kallades El Piricuaco, där det antas att Carney och Matta Reyes torterades. Den amerikanske prästens kropp ska ha kastats ut från ett flygplan över bergen i närheten. Huvudet ska ha skickats till arméns högkvarter i Tegucigalpa, enligt vittnesuppgifter.

Efter det att de hemliga gravarna hittats på basen har Honduras statliga byrå för mänskliga rättigheter uppgett att den i nästa vecka ska påbörja utgrävningarna av militärbasen för att säkert kunna fastställa om det rör sig om massgravar.

Inspektörerna har funnit rester av människoblod i tortyrkamrarna i El Aguacate, men den honduranska armén frånsäger sig i ett officiellt uttalande ansvaret för det som hände för 19 år sedan, eftersom basen på den tiden hyrdes av USA som träningsläger för nicaraguanska contrassoldater.

– På den tiden kunde vi bara lyda order från USA. Det var en del av kalla kriget och det bästa vi kunde göra var att glömma det som hänt och undvika smärtan, säger talesmannen för de väpnade styrkorna i Honduras, Danilo Ponce Soto.

– Vi blandar oss inte i det arbete som staten ska göra på basen. Armén är en helt annan i dag och respekterar lagen, säger han.

Honduranska regeringen har satt igång en utredning för att ta reda på vad som hänt på militärbasen. Då ska också uppgifterna från de lokala bönderna granskas samt deras anklagelser om att militären avkrävde dem stora summor pengar för att de skulle få odla marken i området.

(990817)

Thelma Mejía

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *