Honduras: Första soldrivna byn tänder ljuset

990713 (IPS) – Invånarna i San Ramón Centro i Honduras strålar ikapp med sina nya glödlampor sedan den lilla bergsbyn fått el, tack vare lagrad solenergi.

– Tänk att jag fick uppleva elektriskt ljus innan jag dog. Jag som vuxit upp med öppen eld som enda ljuskälla, säger Pablo Zambrano, en av de 843 byborna.

Det lyckade försöket med solenergi är ett pilotprojekt på initiativ av FN:s organ för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco. Det är första etappen på vägen mot att ge alla avlägsna områden i Latinamerika elektricitet. För invånarna i San Ramón Centro har el hittills varit en ouppnåelig dröm.

San Ramón Centro ligger gömt i de honduranska bergen i södra regionen Choluteca. Byn blev utvald av Unesco för dess soliga klimat och för att den drabbades hårt av orkanen Mitch förra hösten.

I San Ramón Centro sörjer solceller för ljus och el till skolan, hälsokliniken, kyrkan och marknadsplatsen. Skolan har fått sina första datorer, en videoutrustning och andra hjälpmedel som underlättar undervisningen.

Över 40 procent av invånarna i Honduras är utan el och behovet är mycket stort. Solcellerna kan bli lösningen för många, särskilt på landsbygden där inte ens de mest grundläggande behoven är tillgodosedda.

(990713)

Thelma Mejía

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *